Η ιστορία του κουρείου μας

old-barbering-tools

Ιστορία

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Οκτωβρίου του 1939, όταν στην Κοινότητα Καστέλλου γεννιέται ο Αλεξάκης Ιωάννης του Στυλιανού ο οποίος αποτελεί την αφετηρία του Κουρείου μας και τον λόγο ύπαρξής μας.

Μόλις στα 20 του χρόνια, και σε μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή, μεταπολεμική, για την Ελλάδα, ο Αλεξάκης Ιωάννης, αποφοιτώντας από την Βασιλική Σχολή Λέρου με ειδικότητα "Κουρέας", αποφασίζει να γυρίσει πίσω στον τόπο καταγωγής του και ασχολείται με την ανδρική κόμμωση παράλληλα με άλλες εργασίες όπως καφετζής και κτηνοτρόφος προκειμένου να ανταπεξέλθει στις οικογενειακές του υποχρεώσεις.

Το 1970, αποφασίζει να μετακομίσει μόνιμα στα Χανιά, και πιάνει δουλειά δίπλα σε έναν γνωστό κουρέα της τοπικής κοινωνίας της εποχής, τον Χαμουρίκο Κωνσταντίνο του Δημητρίου, με τον οποίο θα συνεργαστεί για τα επόμενα 30 χρόνια.

Στις 3 Ιανουρίου 1979, σχεδόν έναν χρόνο μετά τον γάμο του με την Ιωάννα, γεννιέται το 1ο παιδί του Αλεξάκη Ιωάννη, ο Ιωάννης, ο οποίος αναμένεται να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του.

Λίγο περισσότερο από δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου 1981, γεννάει το 2ο του αγόρι, τον Μανώλη ο οποίος με την σειρά του θα λάβει την θέση του μελλοντικά στο Κουρείο του πατέρα του, προσθέτοντας μία νότα συνδυασμού σύγχρονου και παραδοσιακού κουρέματος και ξυρίσματος.

Ο Χαμουρίκος αποχωρεί από την ενεργό δράση και συνταξιοδοτείται και τα ινία του Κουρείου λαμβάνει ο Αλεξάκης Ιωάννης με τον μεγαλύτερο σε ηλικία υιό του Ιωάννη ο οποίος ξεκινάει την σταδιοδρομία του ως επαγγελματίας κουρέας, έχοντας και οι δύο ως συνοδοιπόρο στην προσπάθειά τους την συνεργάτιδα τους Πιτσιτάκη Κατερίνα η οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

Μία χρονιά ορόσημο, καθώς συνταξιοδοτείται πλέον ο Αλεξάκης Ιωάννης και την θέση του έρχεται να καταλάβει ο μικρότερος σε ηλικία υιός του Μανώλης, ο οποίος θα αποτελέσει το νέο αίμα του Κουρείου δραστηριοποιούμενους πλέον και αυτός ως επαγγελματίας Κουρέας.

Το Κουρείο υιοθετεί ως λογότυπο, την προσωπογραφία του Αλεξάκη Ιωάννη αποτιμώντας φόρο τιμής στο πρόσωπό του για την συμβολή του στην εξέλιξη και στην ποιότητα του Κουρείου, καμαρώνοντας μέχρι και σήμερα πλέον τους γιους του να έχουν αναλάβει τα ινία της εξέλιξης του Κουρείου Αλεξάκης.